Blerësit mësohen me ‘realitetin e ri’

Tashmë blerësit e maskuar austriakë hynë me kujdes në dyqane të ndryshme me pajisje mbrojtëse kundër virusit, duke mbajtur distancën e duhur, një muaj pasi qeveria urdhëroi ata të mbyllen për të luftuar përhapjen e koronavirusit të ri.

Ndër të parat në BE që kanë vendosur rregulla të rrepta të kufizimit, Austria gjithashtu u bë ndër të parat që filluan heqjen e masave pasi infeksionet e reja të koronavirusit u zbriten.

“Jam thjesht e lumtur” që mund të shkoj përsëri në një dyqan lulesh, i tha AFP Anita Kakac, një pensioniste 75-vjeçare nga Vjena.

“Shpresoj vetëm nga Zoti që nuk është shumë herët” për të lehtësuar bllokimin, tha ajo.

Ndërkohë kancelari Sebastian Kurz në një konferencë për shtyp tha se “Ne jemi në kurs … Sot mund të bëjmë, siç ishte planifikuar, hapin e parë drejt normales së re”.

Restorantet, baret dhe shkollat ​​do të qëndrojnë ende të mbyllura deri të paktën në mes të muajit maj, dhe ngjarjet publike janë të ndaluara deri në fund të qershorit.

Veshja me maskë është e detyrueshme në dyqane dhe transport publik.

Frika vazhdon

Pronarët e dyqaneve thanë se ata u lehtësuan të hapen përsëri, por po luftonin me humbje dhe kishin frikë nga pasojat afatgjata për bizneset e tyre.

“Do të duhet shumë kohë që klientët të kthehen. Disa kanë humbur punën e tyre, të tjerë kanë frikë dhe një libër është një luks”, tha Gunnar Graessl, i cili rihapi librarinë e tij në qendër të Vjenës.