Edhe Kosova së shpejti do t’i kthehet normalitetit, ministri Vitia tregon detajet

Së fundi në një prononcim, ministri i Shëndetësisë në detyrë, Arben Vitia, shpreson që deri më katër maj të ndalin ciklin e rritjes së numrit të të infektuarve me koronavirus.

Ai thotë se do të ketë përmirësim të situatës, por nëse respektohen masat e Qeverisë. “Më 4 maj ne shpresojmë se do të ndalim ciklin e rritjes së numrit të të infektuarve.

Ne kemi parë disa shtete si model, dhe kemi pasur fat që kemi marrë disa masa në fillim, duke i mbyllur shkollat që ka pasur efekt. Kjo na ka ndihmuar shumë që të menaxhohet situata më mirë”, ka thënë Vitia.

Ai thotë se kanë marrë shembullin e Austrisë. “Austria ka qenë më trime në marrjen e masave më radikale qysh në fillim, dhe kjo ka treguar se ka filluar rënia.

Ne shpresojmë që nëse respektohen këto mase, deri me datën katër maj do të jemi edhe ne në pozitë të tilla, dhe pas kësaj date të kthehemi në një normalitet të ri. Kjo pasi normalitetin siç e kemi pasur nuk besoj se do ta kemi”, ka thënë ai.

Ai thotë se do të ketë disa faza të kthimit në normalitet të ri. “Akoma në MSH janë grupet teknike që janë duke punuar në ‘rikthimin e mençur’. Do të jenë disa faza të cilat do të bëhen pas katër majit.

Por, të gjitha këto nuk do të mund të themi se mund të fillojnë më katër maj nëse nuk do të respektohen masat e qeverisë. Jemi duke punuar me ministritë e tjera për masat që do të merren për ‘rikthimin e mençur’. Ne jemi në fazat e para të “kthimit të mençur”.

Më katër maj besojmë se një pjesë e bizneseve mund të hapen, por që nuk rrezikojnë me përhapjen e sëmundjes e ndoshta më 20 për qind të kapaciteteve”, ka thënë Vitia.