Ekspertët kishin paralajmëruar prej kohësh, por askush nuk i mori fjalët e tyre seriozisht

Që nga fillimi i vitit 2020 një koronavirus i ri, i quajtur COVID-19, është përhapur në më shumë se 70 vende dhe ka v’rarë më shumë se 4 mijë njerëz, shumica dërrmuese në Kinë. Këtu virusi u shfaq në dhjetor 2019.

Ky nuk është një fenomen i ri për Kinën; në 2003, virusi SARS gjithashtu u shfaq atje, dhe në rrethana të ngjashme, para se të përhapej në të gjithë botën dhe të v’rasë afro 800 persona.

Të dy, SARS dhe COVID-19 janë në familjen “koronavirus”, dhe të dy duket se kanë dalë nga kafshët në tregjet famëkeqe të kafshëve të egra të Kinës. Ekspertët kishin parashikuar prej kohësh që këto tregje, të njohura si burime të mundshme të sëmundjes, do të mundësonin një shpërthim tjetër.

Tregjet dhe tregtia e kafshëve të egra që i mbështesin ato, janë problemi themelor i këtyre pandemive, derisa Kina ta zgjidhë atë problem, ka shumë të ngjarë të shfaqen sërish.

Virusi aktual është përhapur shumë sesa Ebola në 2014, dhe Organizata Botërore e Shëndetit e ka caktuar si pandemi.

Ngjashmëritë midis dy viruseve shtron pyetjen: Pse sëmundjet e reja vazhdojnë të shfaqen nga Kina?

Ky episod i Vox Atlas shqyrton çështjen më të thellë të tregtisë së kafshëve të egra të Kinës dhe se si ajo po vë në rrezik shëndetin global.

Siç tregon eksperti Peter Li “Shumica e njerëzve në Kinë nuk hanë kafshë të egra.

Ata njerëz që konsumojnë këto kafshë janë të pasur dhe të fuqishëm. Kjo shpjegon se si njerëzit e Kinës janë vetë viktima të kushteve që çuan në koronavirus.