Kosovë: Deri në fund të qershorit, rreth 100 mijë punëtorë do të humbin vendet e tyre të punës

Gjendja e punëtorëve të sektorit privat vazhdon të jetë e rëndë.

1 maji ndonëse çdo vit shënohej me protesta, kësaj radhe një gjë e tillë është pamundësuar për shkak të koronavirusit.

Në një konference për media, Jusuf Azemi, i cili është kryetar i kësaj sindikate, tha se shteti i Kosovës ka dështuar t’u sigurojë punëtorëve pagën mesatare prej 250 euro.

“Ne apelojmë edhe në këtë kohë të vështirë që sektori privat t’i kthehet vëmendja që e meriton sepse tani punëtorët e këtij sektori jo që po luftojnë që të ketë paga, por po luftojnë për ekzistencën e tyre sepse që të gjitha kanë mbetur anash dhe tani këta janë të papunë, janë pa kontrata dhe janë pa mbështetje institucionale.

Nga kjo situatë çfarë jemi dhe nga situata të cilën institucionet kompetente nuk janë duke menduar fare se si të dilet nga kjo situatë, ne sigurisht se muajin qershor, eventualisht korrik do të kemi mbi 100 mijë vende të humbura të punës”, tha Azemi.

Punëtorët më të prekur nga kjo situatë, Azemi tha se do të jenë ata të ndërtimtarisë, gastronomisë dhe sigurimeve fizike.

Azemi ka kërkuar nga qeveria që t’i fus të gjithë punëtorët në pakon emergjente.

Sipas tij, Qeveria e Kosovës gjatë kësaj periudhe ka bërë tri gabime. Ndërkohë, ai ka përsëritur që pagat duhet të nivelizohen mes sektorit privat dhe atij publik.

Azemi: Kemi qenë kundër pagesës së punëtorëve të barnatoreve, furrave e marketeve

“Kemi qenë kundër pagesës së punëtorëve nëpër barnatore, minimarkete dhe furra të ndryshme. Përderisa barnatoret kanë punuar non-stop, përderisa minimarketet kanë pasur një qarkullim shumë të madh dhe furrtarët.

Ne jemi për stimulimin e punëtorëve sepse për ata punojmë, por ky stimulim u dashtë të vije nga vetë pronarët e kompanive, nga vetë furrtarët që kanë pasur një qarkullim shumë të madh, nga vetë barnatoret.

Andaj pse kjo të jetë barrë e qeverisë, kur këto mjete kanë mundur të shpërndahen tek rastet sociale të cilat do të kemi shumë pakënaqësi në përfundimin e kësaj pakoje fiskale”, shtoi Azemi.