Mesazhi i shkencëtarit që është bërë viral në të gjithë rrjetin

Marco Cattaneo, Drejtor Shkencor i National Geoprahpic për Italinë ka dhënë një mesazh që është bërë viral në të gjithë rrjetin. Mesazhi i tij është i vlefshëm për gjitha vendet e prekura nga koronavirusi.

Brenda 10 ditësh numri i të infektuarve do të zvogëlohet, nëse të gjithë bëjmë pjesën tonë.

Por ua them siqnerisht. Nuk ka asgjë për të festuar, as sot dhe as pas 10 ditësh.

Dhe nuk ka asgjë, as për t’u hallakatur jashtë shtëpisë duke thirrur nga gëzimi, apo duke përqafuar çdo të panjohur të djersitur.

Nëse nuk më besoni, shkoni dhe shikoni kriteret me të cilat, OBSH quan të mbyllur një epidemi.

Le t’i treferohemi Ebolës për shembull. Emergjenca merr fund kur regjistrohen dy periudha inkubacioni të plota, pa asnjë rast të infektuar.

U deshën 42 ditë për Ebolën. Mund të duhen 30 për koronavirusin.

Pas kësaj, çdo vendi i duhet të mbajë një survejancë të lartë për 90 ditë.

Pra kur të shohim dritë në fund të tunelit, do na duhen ende disa kilometra për të dalë jashtë tij.

Ndaj, duke u prekur nga kjo eufori, mos përqafoni fqinjët që deri dje i kishit urryer. Vazhdoni të shihni punët tuaja. Qëndroni sa më shumë në shtëpi edhe më pas. Deri në momentin që epidemiologët do të na thonë se mund të kthehemi në normalitet.

Dalëngadalë, do të hapen aktivietetet, do t’i flasim njëri- tjetrit nga afër, do të ktehemi në zyrë e do të shkojmë në restorante. Por përpara se t’i këndojmë fitores duhet të qëndrojmë ende në alarm.

Të mos bëhemi budallenj, sepse të rezistosh nga një goditje e dytë do të ishte shumë më e vështirë.